Adjusting an amp for newbies

Go down

Adjusting an amp for newbies

Post  Black Valor on Tue Jun 15, 2010 10:25 pm

Aku nk share sikit apa yg aku tau pasal setting up amp to get ur desired tone..Maybe korang rasa tak penting setting kat amp tapi bagi aku, tone yg dtg dari gitar kau semuanya bermula dr amp yg korang set..maksud aku gain, treble, middle, bass, presence, countour, and master level knob..

Treble Knob
- knob ni adalah knob yg akan control korang punya high end frequency..character dia nipis tapi berfungsi utk clearkan sound korang..tapi kalo terlebih adjust, sound korang akan jadi tajam,bingit..

Bass Knob
- knob ni pulak fungsi dia utk menggemukkan sound korang..kalo korang suka bunyi chug2 @ palm mute yg lebih punchy, knob ni penting utk korang..tapi kalo korang terlebih adjust, sound korang akan jadi sebu, tade clarity langsung..

Middle Knob
- this is the most important knob in adjusting an amp..sbb apa? sbb knob ni la yang akan memainkan peranan utk sound korang cut through the mix..kalo korang scoop mid ( rendahkan mid ) especially utk mat2 metal, mmg sedap kalo main tapi awas! sound korang maybe takkan cut through and sebab tuh ada case solo tak dgr la apa la..

Level/Volume Knob
- ni semua org pon tau..utk naikkan volume..tapi ada cara utk korang naikkan volume nnt aku cerita kat bwh

Gain Knob
- Gain knob ni tugas dia utk beri korang punch utk distortion/overdrive..contoh dekat amp marshall ada gain dr 1-10.. 1-5 tuh low gain and 10 tuh kira high gain..low gain ni sesuai la utk main jazz,country and high gain ni lebih sesuai utk metal..kebaikan dan keburukan high gain plak, korang akan encounter dgn noise atau org panggil humming..humming ni mungkin berpunca dr pikap gitar korang which is kalo single coil mcm fender,dia x support high gain sgt so dia akan produce noise..humbucker lebih kurang noise berbanding single coil..

Cara utk korang adjust or setting up an amp :

- first korang kena set semua knob 12 o clock.. ini adalah standard flat eq almost for all amps including marshall..
- second, korang set up volume byk mana korang nak..and kalo guna pedal overdrive/distort, make sure level pedal korang tuh lebih sedikit dr volume clean amp..sbb nya nnt kalo korang main clean then nk masuk distort, kita tanak dgr volume drop..
- then lepas adjust volume, korang akan adjust treble,middle,and bass knob mengikut taste korang..basically, bila korang set knob mcm tuh dia akan bagi guideline utk korang start dari mana..same goes with eq knobs dekat pedal..
- clean dr amp yg sedap akan produce sound distort yg sedap..so kalo clean korang sampah, bila cucuk pedal adjust pon, sound korang tetap tak sedap..so aku nk remind yg clean sound ni penting utk korang adjust dulu sebelum korang set distortion punya sound.
- paling pntg skali, korang kena rajin main2 ngn knob2 ni..sbb dr situ nnt korang akan paham btol2 function setiap knob ni..

So, ini je aku nk share utk budak2 yg baru nk start main gitar..kalo ada salah tuh, mintak moderator betolkn la eh Very Happy
avatar
Black Valor

Posts : 23
Join date : 2010-06-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Adjusting an amp for newbies

Post  juicy on Thu Jun 17, 2010 12:34 pm

tolonglah explain cmne nk tau bunyi clean amp tu sedap ke x..
tolonglah..tolong..
avatar
juicy

Posts : 13
Join date : 2010-06-11
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Adjusting an amp for newbies

Post  khairiemon on Sun Jun 20, 2010 5:31 pm

very very cool thnks!

khairiemon

Posts : 7
Join date : 2010-06-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Adjusting an amp for newbies

Post  amir on Mon Jun 21, 2010 1:00 pm

nice !..thanks
avatar
amir

Posts : 28
Join date : 2010-06-10
Age : 32

View user profile http://amirhanif.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Adjusting an amp for newbies

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum